Schoorsteen vegen

U doet er verstandig aan om uw schoorsteen met regelmaat te laten vegen. In eerste instantie voor uw eigen veiligheid, maar ook omdat verzekeraars bewijs van onderhoud willen zien in het geval van een schoorsteenbrand. Dakbedekking Brabant werkt met zeer ervaren schoorsteenvegers die zorgen voor een optimale staat van uw rookkanaal.

Gratis offertes ontvangen voor schoorsteen vegen?

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

In verschillende Europese landen is het laten vegen van de schoorsteen verplicht gesteld, maar in Nederland wordt slechts geadviseerd om de schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Wij raden u sterk aan om dit minimaal één keer per jaar te laten doen (wanneer u de kachel als hoofdverwarming gebruikt twee keer per jaar), aangezien de brandverzekering goed onderhoud als voorwaarde stelt. Bij een schoorsteenbrand moet u kunnen aantonen dat de schoorsteen in goede staat verkeert. Bewaar dus altijd de rekening voor de verzekering.

Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

Bij het stoken komen onverbrandbare deeltjes in het rookkanaal terecht. Wanneer deze deeltjes zich hechten aan de wand van het rookkanaal, ontstaat een roetlaag. Deze roetlaag, creosoot genoemd, is brandbaar en kan bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius vlam vatten. Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid uit de schoorsteen en dat gaat soms gepaard met vonken of vuur uit de schoorsteen. Bij een schoorsteenbrand kunt u het beste de luchttoevoer afsluiten, het vuur doven met zand en de hulpdiensten waarschuwen.

Door uw schoorsteen regelmatig te laten vegen, zorgt u ervoor dat de onverbrandbare deeltjes zich niet kunnen hechten aan de binnenkant van het rookkanaal. Zo beperkt u de kans op een schoorsteenbrand tot een minimum. Bovendien bekijken we tijdens het schoorstenvegen naar de staat van de schoorsteen en een eventuele schoorsteenkap. Indien noodzakelijk zullen we u vrijblijvend informeren over de mogelijkheid van een schoorsteenrenovatie.

De specialisten van Dakbedekking Brabant

Dakbedekking Brabant is u graag van dienst bij het vegen van uw schoorsteen. Neem contact met ons op, of vraag vrijblijvend een offerte aan.

© 2023 Dakbedekking-Brabant.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid