Kunststof dakkapel plaatsen

Bent u op zoek naar de meest geschikte dakkapel voor uw woning? Dan komt u al snel voor de keuze te staan tussen een houten of een kunststof dakkapel. In vrijwel alle gevallen adviseren wij een kunststof dakkapel, omdat deze keuze diverse voordelen oplevert.

Een kunststof dakkapel:

  • Houdt de energiekosten laag vanwege de isolerende eigenschappen;
  • Is beter bestand tegen weersomstandigheden dan een houten dakkapel;
  • Is nagenoeg onderhoudsvrij, één keer per jaar (laten) schoonmaken volstaat;
  • Heeft een lange levensduur die kan oplopen tot wel 30 jaar;
  • Doet ook qua looks niet meer onder voor hout, vanwege de grote keuze aan houtlooks.

In aanschafkosten is een kunststof dakkapel over het algemeen wat minder voordelig dan een houten variant, maar dat betaalt zich op de langere termijn terug vanwege het onderhoudsvrije karakter en in de energiekosten. Bovendien zijn er een voordelig alternatief; de prefab dakkapel.

Een kunststof dakkapel laten plaatsen door vakmannen uit de regio?

Prefab kunststof dakkapel

Prefab dakkapellen worden een een fabriek of werkplaats in elkaar gezet, voordat ze op het dak van uw woning geplaatst worden. De zijwangen, het kozijn en het dak worden van te voren in elkaar gezet, geïsoleerd en waterdicht gemaakt. Vanwege de efficiënte productie in de fabriek is een prefab kunststof dakkapel voordeliger in de aanschafkosten, terwijl de kwaliteit van de afwerking hoog is.

Een ander voordeel dat zich laat raden is de snelheid waarmee de prefab kunststof dakkapel geleverd en geplaatst kan worden. De dakkapel zelf wordt kant-en-klaar geleverd, dus is het voor de uitvoerende partij alleen nog zaak de dakconstructie gereed te maken en de aansluiting met het dak te bewerkstelligen. Op die manier is de plaatsing van een kunststof dakkapel al binnen één dag mogelijk. Een ideaal scenario voor een vlotte verbouwing die volgens planning moet verlopen, zonder oponthoud door weersomstandigheden. Uw dak is binnen enkele uren weer dicht en de troep is aan het einde van de dag al opgeruimd, zodat u direct kunt genieten van de extra vierkante meters woonruimte.

Is een prefab dakkapel in alle gevallen mogelijk?
Het antwoord op deze vraag is: nee. Als uw dak een hellingshoek heeft van minder dan 25 graden, is het plaatsen van een prefab dakkapel niet mogelijk. Dat geldt ook voor een constructie die direct vanuit de dakgoot moet worden opgebouwd, of een dakopbouw met een schuin dak. In die gevallen is een traditionele kunststof dakkapel de beste keuze, omdat hierin (bijna) geen beperkingen zijn.

Moet ik een vergunning aanvragen voor een dakkapel?

In een aantal gevallen heeft u een bouwvergunning (ook wel omgevingsvergunning) nodig. Voor een dakopbouw aan de voorkant van uw woning geldt een vergunningplicht. Via deze online vergunningcheck kunt u snel en eenvoudig controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Zo ja, dan kunt u de vergunningsaanvraag indienen bij uw gemeente of via de website www.omgevingsloket.nl. Uw aanvraag wordt getoetst aan de hand van drie criteria:

  • Bestemmingsplan
  • Welstandsnota
  • Bouwbesluit

U verneemt binnen acht weken van de gemeente of de omgevingsvergunning wordt afgegeven. Wanneer dat het geval is, hebben omwonenden nog zes weken om bezwaar te maken tegen de vergunning en vervolgens heeft de gemeente nog zes weken om hierop te reageren. Stel het plaatsen van uw dakkapel dus altijd uit tot na deze periode, zodat u zeker weet dat het u niet in de problemen brengt.

© 2023 Dakbedekking-Brabant.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid